For 28 år siden købte vi et nedlagt gartneri med 3 tønder land med eng ved å, skov og have ved landsbyen Ågård, vi plantede nødde- og frugt træer og mere skov, og blev selvforsynende med strøm og varme gennem sol og træ.

Jeg har altid hentet vilde urter og dyrket grøntsager og frugt i haven. 2014 var jeg på skovhave kursus og siden da, har jeg været i gang med at omlægge et område på 4000 m2 til spiselig skovhave med hønsegård m.m.. Det er en løbende proces, og der er planer om yderligere udvidelse. Det giver mening for mig at lave en skovhave, da jeg kan hente frisk vital mad i haven året rundt, genopbygge jordens humus lag, modvirke klimaforandringer ved at lagre CO2, og så er det et sted, hvor det er rart at være både for mennesker, dyr og insekter. Der er ingen bar jord i skovhaven og dermed mindre vedligehold. Her dyrkes nødder, frugt, bær, flerårige urter og spiselige blomster i flere lag med naturen som model. Træer, planter og svampe udveksler næringsstoffer med hinanden. Der er også plads til, at lade græsset gro og jo vildere jo bedre for insekterne.

Jeg eksperimenterer med, hvilke planter, der er gode at sætte sammen, og gennem årene har jeg måttet flytte nogle planter, da de ikke trives, der hvor de var og jeg eksperimenterer i køkkenet med de ”nye” gamle flerårige grøntsager og urter.  

Ulla henter spiselige blomster

I skovhaven kan der høstes nødder, frugt, bær, flerårige grøntsager, urter/salater og spiselige blomster. Nogle træer og buske henter kvælstof fra luften. I skovhaven udnytter man samspillet mellem planterne ligesom i naturen og næringsstofferne bliver i skovhavens kredsløb. F.eks samles grene i hegnet ( et langt pindsvin og insekthotel ) og efter nogle år trampes grenhegnet sammmen og denne flis bruges til at dække og berige jorden, indtil bunddækket vokser helt tæt.

 

Billed: Yilmaz Polat (Jysk/Fynske Medier)

Når haven først er anlagt med flerårige spiselige planter i flere lag:  Nødde - og frugttræer, bærbuske, slyngplanter, flerårige grøntsager og spiseligt bunddække, skal der ikke graves, men luges mindst 2 x årligt. Ellers skal der bare høstes lige udenfor køkkendøren !

Høst saisonen er lang, da der er vintersalater, der tåler frost. De flerårige grøntsager bl.a. flerårige løg, broncefennikel, sødskærm kommer med nye skud i marts/april. Der er de friske bær, som kan høstes fra maj til november.
Og så er der alle de gamle kultur planter, som er gået i glemmebogen. F. eks Stolt Henriks gåsefod, som er en spinat staude, der giver spinat lignende blade og nordiske quinoa frø. Disse gamle kulturplanter får et nyt liv skovhaven.

 

Billeder: Her et udvalg af billeder fra min skovhave, bl.a. ses  stolt henriksgåsefod, spisekastanjer og sølvbladbusken, der har velsmagende bær og samtidig er kvælstoffikserende.

Skovhave kort

Dette er et kort over min have

Translate »